Spelarna satsar på ett jämnt val i september

12 04 2010

På vadslagningsfirman Ladbrokes är det möjligt att satsa på vilket av blocken som vinner valet 2010: borgerliga alliansen eller de rödgröna.  Låga odds för ett av blocken innebär att fler av de som satsar pengar tror att detta block ska vinna valet.  Tidigare har spelarna till stora delar följt opinionsmätningarna. När opinionsinstituten har pekat på ökat stöd för det rödgröna blocket minskade också oddset för de rödgröna. När motsvarande opinionsförändringar skett bland de borgerliga minskade också deras odds. De senaste månaderna är stiltje något som bäst beskriver väljaropinionen då det varit relativt små förändringar. Även vad gäller oddsen för spelarna redovisas små förändringar, men ändå i riktningne mot en jämnar valkampanj än vad de aktuella opinionsmätningarna ger vid handen. Dessutom är tendensen att spelarna tror mer och mer på den borgerliga allianensen som valsegrare vid valdagens slut.  Det finns även statsvetare som uttalat såväl intresse som en viss skepsis för kvalitén på spelprognoser av den typ som presenteras i diagrammet nedan. Till detta kommer en diskussion om spelmissbruk, men den är inte begränsad till politik.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

19 04 2010
Calle

Skalan för oddsen att vinna valet ska börja på 1.0, inte 0.0. Vid oddset 1.0 är ju chansen för utfallet 100% om oddsen är korrekta.

Sen ska man nog vara försiktig med att dra några stora växlar av vad spelbolag som Ladbrokes, Unibet och Expekt har för odds på valsegern. De lägger ut dessa odds för att få gratisreklam när tidningar uppmärksammar oddsen, inte för att de tjänar några stora pengar på det, omsättningen brukar vara rätt låg. Rena oddsbörser som betfair däremot, där spelare handlar med varandra, brukar kunna förutse val betydligt bättre. För svenska valet är omsättningen där fortfarande låg, men för amerikanska och brittiska val handlas det mycket och brukar kunna ge bra indikationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: