Skyll inte på Mona Sahlin

14 02 2010

Återigen går den borgerliga alliansen fram i opinionsmätningarna, i alla fall Moderaterna. I det rödgröna blocket går det bra för miljöpartiet, medan det går ganska hackigt för socialdemokraterna. Det får Göran Eriksson att skriva följande i Svenska Dagbladet: ”För Socialdemokraterna betyder det här troligen att det börjar klia i ett gammalt ärr: partiledarfrågan. Mona Sahlin förlorar alla förtroendemätningar där hon jämförs med Fredrik Reinfeldt.” Förvisso är det så att Sahlin tycks få sämre utvärderingar än Reinfeldt. Men är det så att Socialdemokraterna går exceptionellt dåligt inför riksdagsvalet 2010? Enligt figuren nedan är det inte så, i alla fall inte särskilt mycket. Sedan succévalet 1968 har Socialdemokraterna en vikande tendens. I snitt har partiet tappat någon procent varje riksdagsval. Den Sifo-mätning som Göran Eriksson har som utgångspunkt i sin artikel visar att Socialdemokraterna under Mona Sahlins ledning nästan prickar regressionslinjen för Socialdemokraternas valresultat från 1968 och framåt. En slutsats kan vara att nedgången för Socialdemokraterna inte kan skyllas på Sahlin, eftersom hon knappast kan ligga bakom den allmänna nedgången de senaste 40 åren. Sahlin varken förbättrar eller försämrar trenden för Socialdemokraterna. Istället bör det finnas andra förklaringar till Socialdemokraternas kräftgång.

Uppdatering 20/3: Dagens Nyheter gör stort nummer av att Mona Sahlin har lågt förtroende bland såväl samtliga väljare som bland Socialdemokraternas egna sympatisörer (DN och påföljande statsvetarkommentarer i DN). Frågan är i vad mån förtroende för Mona Sahlin påverkar den allmänna tendensen för opinionsstödet för Socialdemokraterna. Möjligtvis en och annan procent, men knappast något som påverkar den allmänna trenden för väljarstödet för Socialdemokraterna. Förklaringarna för Socialdemokraternas trend måste hittas på annat håll.


Åtgärder

Information

2 responses

14 02 2010
Kalle

En trend är en trend. Hur tror du uppgångarna och nedgångarna inom trenden har uppkommit? När Mona varit tyst och bara gnällt har det gått uppåt. Då hon faktiskt svarat på frågorna vad hon vill och även ibland på hur det faktiskt ska gå till har det gått neråt.

Att vi sedan över detta har en demografisk trend där vi har färre arbetare på landsbyggde och fler utbildade i våra tre storstädsregioner är inte faktorer som påverkar på 1-2 månaders sikt.

Det är svårt att avgöra varför stödet för ett parti plötsligt ökar eller minskar i den allmänna opinionen. Min poäng är att Socialdemokraternas ökningar och minskningar på kort sikt inte ligger så långt ifrån den allmänna trenden neråt som partiet uppvisat de senaste 40 åren. MH

15 02 2010
Viktor Stenman

Kan man utesluta alla andra faktorer på grund av detta?

Alla andra faktorer för vadå och vad syftar ”detta” på? MH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: