Problem med borgerlig valallians efter valet

10 02 2010

I en tidigare krönika i Smålandsposten nämnde vad som kan göra så att de borgerliga partierna funderar på att bilda en valallians inför riksdagsvalet i år. Men efter riksdagsvalet skulle en valallians ge vissa problem för de borgerliga partierna.

En fördel skulle vara att de borgerliga partierna skulle manifestera en starkare enighet. Opinionsstödet kunde då öka för den borgerliga alliansen, ungefär som vid bildandet av Allians för Sverige inför valet 2006. Dessutom kunde den borgerliga alliansen sluta oroa sig för om Centerpartiet och Kristdemokraterna skulle trilla ur riksdagen. En borgerlig valallians skulle inte vara i närheten av 4-procentspärren och alla fyra riksdagspartier skulle vara kvar i riksdagen.

Men valallians kan ge vissa problem för de borgerliga partierna efter riksdagsvalet. Det grundar sig på hur ett politiskt parti definieras i regeringsformen, en av Sveriges grundlagar. Enligt regeringsformen är ett parti ”varje sammanslutning eller grupp av väljare, som uppträder i val under särskild beteckning”. Då de fyra borgerliga partierna vid en valallians har en gemensam partibeteckning högst upp på varje valsedeln innebär detta att riksdagen skulle betrakta den borgerliga valalliansen som ett parti, inte fyra. Detta får konsekvenser.

För det första skulle de borgerliga partierna inte få representeras med var sin partiledare i riksdagens talarstol vid partiledardebatterna. Om de borgerliga riksdagsledamöterna väljs in under gemensam partibeteckning har de bara rätt att uppträda med en partiledare i debatten. Kanske kan partiledarna turas om, men någon enkel lösning på detta problem finns inte.

För det andra skulle de borgerliga partierna få en mindre del av riksdagens partistöd. Som det är nu får varje parti oavsett storlek ett grundstöd av riksdagen. Till detta kommer ett stöd som ökar med varje riksdagsledamot som ett parti har. Men vid en borgerlig valallians skulle endast det sistnämnda stödet vara det samma som om de borgerliga gick fram i riksdagsvalet som fyra oberoende partier. Riksdagens grundstöd till de borgerliga partierna skulle då minska från drygt 23 miljoner kronor till knappt 6 miljoner kronor.

Låt mig gissa att dessa problem är överkomliga för de flesta borgerliga politiker och väljare om den borgerliga alliansen vinner valet i höst och kan fortsätta att regera. Men om de inte vinner kan det vara ganska problematiskt att inte riksdagen betraktar de borgerliga partierna som fyra utom som ett. De borgerliga partiernas frihet att agera har då minskat drastiskt.

Krönika publicerad i Smålandsposten 5 februari 2010: http://www.smp.se/ledare/problem-med-valallians-efter-valet(1761683).gm

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: