En borgerlig valallians?

3 02 2010

När de borgerliga partierna bildade ”Allians för Sverige” var reaktionen bland väljarna positiv och opinionssiffrorna sköt i vädret inför valet 2006. Men redan i början av 2007 skrev jag en krönika i Smålandsposten att det finns en riska att alliansen främst ger röster till det ledande partiet – moderaterna – på bekostnad av övriga partier i alliansen. Inför valet 2010 ligger Kristdemokraterna och Centerpartiet nära 4-procentspärren i opinionsmätningar. Utan dessa partier i riksdagen ökar sannolikheten för att den borgerliga alliansen kan se fram emot ännu ett regeringsskifte. Något sådant kommer antagligen de borgerliga partierna göra allt för att undvika.

Som jag nämnde i min krönika från 2007 kan en valallians ”rädda” ett borgerligt parti. De borgerliga partierna skulle då ställa upp under en gemensam partibeteckning – ”Allians för Sverige” – och den hotande 4-procentspärren skulle återigen vara ett problem reserverat för Vänsterpartiet. En valallians skulle kunna innebära att de fyra borgerliga partierna gick fram med var sin valsedel i valkretsarna. En valsedel skulle enbart innehålla kristdemokrater, en annan enbart centerpartister, en tredje enbart folkpartister och en fjärde enbart moderater. Men istället för ”Centerpartiet”, ”Kristdemokraterna”, ”Folkpartiet” och ”Moderaterna” skulle ”Allians för Sverige” stå överst på alla valsedlar för de borgerliga partierna. När rösterna räknades samman skulle ”Allians för Sverige” kamma hem 40-50 procent av rösterna, långt över varje 4-procentspärr. Väljarna kunde då alltjämt rösta på sitt borgerliga parti, utan att behöva oroas över att kasta bort sina röster.

Det är inte enbart på grund av väljaropinionen som en gemensam partibeteckning kan locka de borgerliga partierna. Bland såväl borgerliga politiker som väljare ökar likheten i åsikter. Väljarna byter friskt mellan borgerliga partier mellan valen. Tre av de borgerliga partierna betecknar sig nu som liberala. Undantaget har varit Kristdemokraterna. De har ofta propagerat för att staten ska underlätta en livsstil som partiet vill ha. Men under förra året började deras partiledare Göran Hägglund tala om ”verklighetens folk” och ville begränsa statens kontroll av vårat vardagsliv. Detta är ett steg i liberal riktning och kanske också ett steg mot en borgerlig valallians.

Bildandet av en valallians utgöra samma vitamininjektion som bildandet av ”Allians för Sverige” var inför valet 2006. Därmed kan opinionsbalansen återigen tippa över till de borgerliga partiernas favör.

Krönika publicerad i Smålandsposten 3 februari 2010: http://www.smp.se/ledare/valallians—vitamininjektion-for-de-borgerliga(1755868).gm

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: