Äntligen! Det blev Ostrom.

14 10 2009

Det är med lite avund som jag brukar ta del av kungörelserna om vem som blir nobelpristagare i olika ämnen. Det finns inget nobelpris i statsvetenskap, men sedan 1969 delar man ut ett pris i ekonomi till Alfred Nobels minne. Detta nobelpris har i år bland annat gått till statsvetaren Elinor Ostrom vid Indiana University i USA. Det är inte första gången en statsvetare kammar hem detta pris. Tidigare har statsvetaren Herbert Simon fått samma pris.

Vad är det som gör att Elinor Ostrom är värdig nobelpriset i ekonomi? Det går att läsa i hennes bok ”Governing the Commons”, som är en modern statsvetarklassiker. Det är vanligt att det som ägs gemensamt och som alla har ansvar för är i realiteten ingen ansvarig för. Ett exempel: I en bostadsrättsförening finns det en gemensam gräsmatta som skall klippas och hållas i ordning. Det är bostadsrättsföreningen som gemensamt ansvarar för detta. Men det är sällan någon som frivilligt klipper gräsmattan. Istället finns risken att varje bostadsrättsinnehavare tänker att det får någon annan göra. Då får jag ju ändå glädje av det. Detta kallas för gratisåkande. Till slut kanske gräsmattan är så dåligt skött att ingen kan njuta av den. Detta kallas för problemet med kollektivt handlande.

Men Ostrom menar att det inte behöver vara så. För hon – liksom många andra av oss – har noterat att det visst finns gemensamt ansvar som fungerar alldeles utmärkt. Hon sammanfattar erfarenheter som genomgående återkommer i olika fall av framgångsrikt gemensamt ansvarstagande som hon undersökt i åtta punkter.

1. Det finns tydliga gränser och regler för bland annat vad som är gemensamt, vem som tillhör gruppen och deras gemensamma ansvar.

2. De regler som gäller är anpassade till respektive grupps gemensamma behov.

3. De som är påverkade av reglerna är de som skall kunna vara med och ändra på dem.

4. Utomstående respekterar gruppens interna regler.

5. Inom gruppen finns möjligheter att övervaka att reglerna efterföljs av varje medlem.

6. Det finns olika grader av bestraffningar mot dem som inte följer reglerna.

7. Vid konflikt har gruppen med enkla medel tillgång till metoder som kan lösa konflikter.

8. Om gruppen är en del av en större enhet är beslutsfattande så decentraliserat som möjligt. Det finns all anledning att se fram emot prisceremonin där Ostrom tar emot sin medalj.

Statsvetarprofessorn Emil Uddhammar vid Växjö universitet är knuten till Ostroms seminarium. Förhoppningsvis dyker statsvetaren och nobelpristagaren Elinor Ostrom upp i Växjö i december och föreläser.

Krönika publicerad i Smålandsposten 14/10 2009.


Åtgärder

Information

One response

15 10 2009
Pär Sköld

Intressant Magnus! Ska tipsa kuppmakarna här i Honduras att läsa Ostrom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: