Kristna utvisas och förföljs

11 08 2009

Ekot berättade i går att kristna utsätts för systematiskt våld i Irak. Trots det tvångsavvisas asylsökande kristna irakier från Sverige.

Smålandsposten har rapporterat om den oro som Pingstkyrkan i Älmhult har för en av sina medlemmar. Enligt pastor riskerar medlemmen förföljelse i sitt hemland på grund av sin tro. Ändå riskerar han att utvisas. Tyvärr känner jag till fler kristna i Kronobergs församlingar som förhindrats att utöva sin religion sedan de utvisats. Att tvinga en människa att tillhöra en religion, trots att denna inte vill det är något som de flesta uppfattar som ohållbart. Det inte många tänker på är att kristna antagligen tillhör den religion som är mest utsatt för religionsförföljelse i dagens värld.

Det finns otaliga exempel på förföljelse av kristna. I det afrikanska landet Eritrea sitter tusentals kristna i fängelse för att de inte utövar sin religion på ett sätt som godkänns av myndigheterna. Förra året fick tiotusen kristna indier fly undan förföljelse i den indiska delstaten Orissa. För kristna i Irak är situationen svår. Hela byar med kristna invånare utplånas och de tvingas att fly. Kristna präster mördas över hela Mellanöstern, kyrkor attackeras och kristna kvinnor trakasseras. I Ryssland är situationen besvärlig för många kristna vars tro inte överensstämmer med statens syn på religionsutövning. Extra svårt är det för människor som konverterat till kristendom.I flera länder riskerar de att dödas, inte sällan av anhöriga medan myndigheterna ser mellan fingrarna på den religiösa förföljelsen.

Kristna har alltid förföljts. Att vara kristen innebär att öppet bekänna sin tro och att sedan efter bästa förmåga leva efetr den. Det är därför omöjligt att utöva kristen tro i hemlighet. Att förneka sin tro uppfattas av många kristna som det samma att förlora sin religion. Det är förvånande att svenska myndigheter menar att förföljelse av kristna människor inte är tillräckligt skäl för att de som drabbas och flyr till vårt land skall få skydd. Som argument hörs ofta att den utvisade kan ha sin kristna tro, bara ingen annan få veta. Det är tydligt att svenska myndigheter inte vet vad kristen tro är.
I svensk lag står att människor som har befogad rädsla för förföljelse på grund av religiös uppfattning skall ges skydd som flyktingar. På migrationsverkets hemsida konstateras att en sådan förföljelse kan komma från hemlandets myndigheter, men att det också kan vara så att myndigheten inte kan ge trygghet mot förföljelse av enskilda personer.

Vad gör svenska politiker och myndigheter för att ändra på dessa missförhållanden i vårt eget land? Tycker de att människor skall tåla att bli förföljda på grund av sin kristna tro.

Min krönika i Smålandsposten 11/8.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s




%d bloggare gillar detta: