Socialdemokraterna och utbildningsparadoxen

22 06 2009

På Växjö universitet slutar studenternas vårtermin ofta med att de skriver uppsats. Många har aldrig tidigare skrivit en uppsats som innebär att de genomför och presenterar en vetenskaplig undersökning efter forskningsmässiga kriterier. Studenten arbetar mycket självständigt med ett stort personligt ansvar. För många studenter är det en fantastisk läroprocess där de själva tar fram ny kunskap och får rader av aha-upplevelser. Att skriva uppsats kan därför beskrivas som själva kärnan i akademiska studier.

För att vara första statsvetaruppsatsen är fantastiskt vilka resultat som kommer fram. Ta till exempel statsvetarstudenten Fredrik Pettersson. Han skrev uppsatsen ”Socialdemokraterna och utbildningsparadoxen”. Pettersson utgår ifrån Socialdemokraternas utbildningspolitik där de vill att allt fler skall läsa på högskola. Men enligt Pettersson kan detta ställa till problem för Socialdemokraterna. Enligt statsvetenskaplig forskning är stödet för Socialdemokraterna bland väljare som studerat på högskola tämligen svagt. Kan det vara så att personer som växt upp bland Socialdemokraternas kärnväljare – arbetarfamiljer – efter att ha gått på högskola överger partiet?

För att ta reda på svaret studerade Pettersson frågeundersökningar av representativa urval av svenska befolkningen (som alla statsvetarstudenter kan använda). Där kunde han ta fram vilka väljare som sa sig ha vuxit upp i arbetarfamiljer och i andra familjer. Till att börja med noterade Pettersson att Socialdemokraterna hade betydligt större stöd bland väljarna som växt upp i arbetarfamiljer än bland övriga. Sedan kontrollerade Pettersson om personerna läst på högskola eller inte.

För det första kunde han se att många som växt upp i arbetarfamiljer alltjämt stödde Socialdemokraterna även efter högskolestudierna. Men, för det andra, var stödet för Socialdemokraterna bland högskolestuderande med arbetaruppväxt svagare än bland dem med arbetaruppväxt men utan högskolestudier. Istället röstade högskoleutbildade med arbetarbakgrund i större utsträckning på andra partier, främst Moderaterna. Men också vänsterpartiet fick fler röster i denna grupp.

Summa summarum: Socialdemokraterna förlorar väljare på sin egen politik. Ju fler som utbildar sig på högskolan, desto fler går åt höger. Men en liten del av de högskoleutbildade med arbetarbakgrund radikaliseras och går åt vänster. Därmed är, enligt Pettersson, den Socialdemokratiska utbildningspolitiken en paradox om partiet vill ha så många väljare som möjligt.

Detta är en krönika som publicerades i Smålandsposten 22/6 2009.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: