Här går struntprat före vetenskap

16 06 2009

På nätet lyssnar jag på Människor och tro, ett program som Sveriges radio P1 sänder. Där diskuteras kritik som en grupp inom Högskoleverket riktat mot några teologiska och religionsvetenskapliga högskoleutbildningar. Det konstiga är att det i denna debatt varken finns någon representant från Högskoleverket (fegisar?) eller någon teologisk/religionsvetenskaplig högskoleutbildning (är de tillfrågade?). Istället är det en journalist från tidningen Dagen och en medlem i förbundet Humanisterna som finns i studion. Ingen av debattörerna — eller programledaren Tithi Hahn — verkar kunna sakfrågan. De tror att staten finansierar präst- och pastorsutbildningar. Så är inte fallet. Högskoleutbildningar utgår från religionsvetenskap. När den statligt finansierade utbildningen är slut och några av de utbildade vill gå vidare till att bli präster eller pastorer så är det — just det — samfunden själva som finansierar denna utbildning. Detta gäller såväl Svenska kyrkan som frikyrkor. Är det så svårt att ta reda på? Kanske skulle den informationen även nå radiolyssnarna om programmets redaktion kan göra sitt jobb och bereda plats åt dem som kan sakfrågan, inte dem som bara attackerar och talar strunt.

En stående invändning är att högskoleutbildningen om religion prioriterar undervisning om kristendom. Med tanke på vilket samhälle som finns utanför högskolorna och den arbetsmarknad som råder där lär detta inte vara så konstigt. I radioprogrammet föreslår en av debattörerna att högskolorna likaväl skulle kunna utbilda shamaner. För vem då? Vem vill vända sig till en shaman och vem skall anställa vederbörande? 

Tänk om Högskoleverket skulle resonera på samma sätt när det gäller andra utbildningar. De skulle då kunna kräva att ekonomihögskolor utbildar lika många marxister som mainstream-ekonomer. Annars är inte högskolan politiskt neutral. Att det sedan inte finns någon efterfrågan på de marxistiska ekonomerna skulle enligt samma resonemang inte vara något bekymmer. Om detta inte går att verkställa kan väl förbundet Idioterna (d v s de som vill att samhället skall vara strikt opolitiskt) kräva att bankerna själva får finansiera sin utbildning.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: