Svenska regeringen bestraffades inte i EU-valet

7 06 2009

I Europa är det inte ovanligt att EU-valen handlar om inrikespolitik och att väljarna passar på att bestraffa sittande regering genom att rösta på allt annat än regeringspartier. I svensk politik är det dock i hög grad EU-frågor som diskuteras i valrörelserna (även om det inte alltid är Europaparlamentet som behandlar dessa frågor). Det verkar inte heller som om regeringspartierna bestraffades av väljarna i årets EU-val. Med en ett par distrikt kvar att räkna samlade de borgerliga allianspartierna i regeringen tillsammans ihop 42,6 procent av rösterna (en ökning med 2,6 procentenheter). Detta kan jämföras med de rödgröna partierna som tillsammans fick 41,0 procent av rösterna (en minskning med 2,3 procentenheter).


Åtgärder

Information

One response

12 06 2009
Viktor Stenman

Hur bedömer man stödet för en regering när folk inte röstar? Även om valdeltagandet var högre än vid förra EU-valet så är det ju fortfarande enormt dåligt. Jag skulle nog vilja gissa att folk inte röstar då parlamentet har ytterst begränsade befogenheter.

Hej Viktor!
Det är riktigt att stödet för ett system kan betraktas som svagare när folk inte deltar i valen. I Sverige är det större andel av dem som är negativa till EU som stannar på sofflocket än bland dem som är EU-positiva, vilket styrker tanken om systemstöd vid valdeltagande. Men i många medlemsländer handlar EU-valkampanjen enbart om inrikespolitik. De väljare som deltar i EU-valet vill då visa sitt missnöje med den sittande regeringen. Så skedde inte bland dem som gick och röstade i det svenska EU-valet. En anledning kan vara att valkampanjen i Sverige till stor del berörde EU-frågor, även om inte Europaparlamentet har hand om allt som diskuteras. MH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: