Artikel om kristna väljare inför EU-valet

29 05 2009

I tidningen Sändaren (som ges ut av Missionskyrkan och Baptistsamfundet) analyserar jag kristna väljares röstningsbeteende inför det stundande EU-valet. Läs här.

Annonser

Åtgärder

Information

4 responses

29 05 2009
Erik Sundvall

Hej!

Vet inte om diskussion görs bäst här eller på Sändarens site, så jag hoppas att det är OK att jag dubbelpostar samma fråga:

Hur kommer det sig att Piratpartiet inte nämns alls i analysen trots att EU-valet nämns? Fanns det inget underlag för detta i undersökningen?

Det har ju pratats en del om relationen mellan internetanvändande och tro. Några exempel listas i: http://erik.urgott.se/2009/05/ipred-mot-bonemoten.html (Där finns även en fundering om IPRED-lagen relaterat till konventikelplakatet)

29 05 2009
Hagevi

Hej Erik
Bra kommentar. Främst beror det på tillgången till data: det finns inga uppgifter på religiositet och stöd för Piratpartiet. Det hindrar dock inte att jag skulle kunna föra ett resonemang om Piratpartiet och t ex frikyrkofolket. Spontant tror jag dock att det blir svårt för Piratpartiet att fånga frikyrkoväljare. Det finns åtminstonde ett parti (KD) som har en stark bas i denna väljargrupp. Andra partier samlar inte så många röster i frikyrkorna, men det hindrar inte att en stor del av deras frikyrkliga sympatisörer har en ganska stark partiidentifikation med sina respektive partier. Det är alltså svårt för ett nytt parti att slå sig in i denna väljargrupp.

29 05 2009
Emil

Tjena Magnus,

I de frikyrkliga kretsar som jag ofta rör mig i är stödet för miljöpartiet minst lika stort som för kd. Har stödet för mp ökat bland frikyrkliga eller är det bara mina kretsar som är snäva?

29 05 2009
Hagevi

Hej Emil
I en del av det material som jag analyserat finns en svag och mycket osäker tendens att allt fler i frikyrkor stödjer mp. Men mp är långtifrån att komma i paritet med kd. Min slutsats är att mp alltjämt är ett litet parti i frikyrkorna. Vad som i framtiden kan förändra detta tror jag skulle kunna vara väljarströmmar från s till mp, något som kan vara mer eller mindre uttalat i frikyrkor. Din kommentar rör också ett frikyrkofenomen som är mycket outforskat med oerhört intressant. Det finns frikyrkoförsamlingar som av tradition är ”kd-församlingar”, ”moderatförsamlingar”, ”fp-församlingar” o s v. Det betyder att en majoritet av församlingsmedlemmarna stödjer samma parti, år ut och år in. Partisympatierna kan alltså skifta beroende på frikyrklig församlingskontext.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: