Kvalitet på internationell nivå bör vara strategin för Linnéuniversitetet

25 05 2009

Idag publicerar Smålandsposten följande debattartikel som jag och några kollegor skrivit.

Ett i raden av alla övergripande dokument inför bildandet av Linnéuniversitetet ligger nu på institutionsstyrelsernas bord. Det är ett förslag till strategidokument och kallas för ”Linnéuniversitetet – en resa in i framtiden” [se här].  Linnéuniversitetet är en satsning med stort samhällsintresse och dess övergripande mål och strategier förtjänar en allmän debatt. I strategidokumentet finns förslag som kan ha långtgående konsekvenser för forskning och utbildning på det nya Linnéuniversitetet.

Vi anser att ledstjärnorna för det nya lärosätet bör vara internationell kvalitet i forskning och utbildning – så som Linné var en internationellt ledande forskare. Detaljstyrning mot vissa verksamheter passar däremot inte in i en strategi för ett öppet och kunskapssökande universitet.

Enligt författarna till dokumentet skall universitetets forskning och utbildning ha ”miljö” och ”kultur” som ”kännemärke”. Ingenstans talar dokumentet om vad miljö och kultur betyder. Är miljö det samma som natur eller gäller det samhällsmiljöer? Det är en avsevärd skillnad om forskningen skall riktas mot biologi eller t ex missbrukargrupper. Vad är kultur? Är det politisk kultur eller så kallad finkultur på teatern? Strategidokumentet ger ingen ledning.

Det föreslagna strategidokumentet ger intrycket av bristande kontakt med universitetets kärnverksamhet: utbildning och forskning. Det föreslår klara begränsningar i den fria forskningen och utbildningen på det nya universitetet. Förslaget verkar inte heller vara förankrad i den forskning och utbildning som bedrivs i Växjö och Kalmar.

När kopplingen i dokumentet till Linné knyts till resurser och etablerandet av tre ”Linnaeus Centre med inriktning mot miljö och kultur” – utifrån påståendet att Linné sysslade just med dessa områden – blir resonemanget verklighetsfrämmande. Det är en konstig tanke att namnet på universitetet (som främst antagits av PR-skäl) skall styra dess verksamhet. Eventuella centrumbildningar bör inte på förhand styras mot någon speciell inriktning, utan bästa förslag från golvet (och inte tankestrukturer uppifrån) bör bestämma inriktningen på forskningen i dessa centrumbildningar.

Förslaget på styrdokument gör vidare gällande – utan någon egentlig definition, motivering eller analys – att ”Gränsöverskridande tvärvetenskapliga initiativ inom utbildning och forskning ska uppmuntras och stödjas.” Detta är en prioritering som inte motiveras. Vi menar att det som bör stödjas är högkvalitativ utbildning och forskning. Om högkvalitativ utbildning och forskning innebär tvärvetenskap, mångvetenskap (vilket de flesta menar när de skriver tvärvetenskap) eller vetenskap inom traditionella discipliner avgörs av forskningsproblem eller utbildningsmål.

Ett strategidokument för det nya universitetet ska inte fokusera på ord som låter korrekta i den nu gällande debatten. I stället bör strategin för Linnéuniversitetet betona internationell kvalitet i forskning och utbildning som står sig över tid.

Emil Uddhammar, professor i statsvetenskap, Magnus Hagevi, lektor i statsvetenskap, Douglas Brommesson, lektor i statsvetenskap

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: