Bradley-effekt för SD?

17 05 2009

Det finns flera partier som dansar runt 4-procentspärren till riksdagen i opinionsmätningarna. Ett av dem i Sverigedemokraterna. Som Henrik Oscarsson noterat är det sällan som partiet når över 4-procentspärren och när de gör det är skillnaden mellan resultatet i opinionsmätningen och avståndet till spärren nästan aldrig statistiskt signifikant (se också de senaste mätningarna). Det finns dock ett problem med opinionsmätningarna som sällan diskuteras. Det kan kallas för en svensk variant av den så kallade Bradley-effekten.

Tom Bradley var borgmästare i Los Angelese och kandiderade 1982 till guvenörsposten i Kalifornien. I de flesta opinionsmätningar låg han etta och såg ut som en klar vinnare fram till att valresultatet var färdigräknat. Då fick Bradley se sig slagen av republikanen George Deukmejian. Hur kunde opinionsmätningarna visa så fel? Ett svar på frågan rör det förhållandet att Bradley är svart och Deukmejian vit.

En förklaring till Bradleys oväntade förlust är att vita väljare — speciellt om de vanligtvis sympatiserar med demokratiska kandidater — inte ville medge för intervjuaren vid opinionsmätningen att de istället för att rösta på en svart demokrat hellre röstade på en vit republikan. För att dölja sin socialt oacceptabla rasism uppgav de istället att de skulle rösta på Bradley, men när de väl kom till vallokalen röstade de på inte på den svarta kandidaten utan Deukmejian med vit hudfärg (eller struntade i att gå och rösta). Att i opinionsmätningar uppge sig vilja rösta på den svarta kandidaten, fast svarspersonen inte vill göra det kallas därefter för Bradley-effekten.

En svensk motsvarighet till Bradley-effekten är om svarspersonen inte vill uppge sympati för Sverigedemokraterna när opinionsföretaget ringer och frågar vem man skall rösta på om det vore val idag. Att uppge ett stöd för Sverigedemokraterna kan uppfattas som kontroversiellt och svarspersonen vill inte känna sig anklagad för att vara rasist. Istället väljer svarspersonen att svara något annat. Detta skulle betyda att stödet för Sverigedemokraterna kan vara underskattat i opinionsmätningarna. 

I den vallokalsundersökning som Sveriges television (SVT) gjorde vid senaste riksdagsvalet erhöll Sverigedemokraterna en lägre andel röster än vad som var fallet när rösterna räknats samman. Detta kan vara en indikator på en svensk variant av Bradley-effekten.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: