Borgerliga kanske gynnas av lågt deltagande i EU-valet

15 05 2009

De extra osäkra opinionsmätningarna inför EU-valet duggar allt tätare. De är osäkra då många inte bestämt sig för vilket parti de skall rösta på och för att många som uppger partisympati i opinionsmätningarna antagligen inte kommer att gå och rösta. Det är oklart i vilken utsträckning opinionsinstitutens redovisningar tar hänsyn till svarspersonernas röstningsvilja. Min misstanke är att många socialdemokratiska sympatisörer har extra lätt att hoppa över EU-valet. Detta eftersom deras främsta parti har fått en förlorarstämpel och ofta associeras med problem. Till detta kommer att ”nej till EU-partier” som vänsterpartiet och miljöpartiet har svårare att mobilisera sina väljare i EU-valet än i riksdagsval. Därför är det möjligt att de borgerliga partierna kan få större framgångar än vad opinionsmätningarna inför EU-valet ger vid handen. En första indikation på att röstviljan är starkare bland borgerliga sympatisörer än bland socialdemokraternas ger Demoskops redovisningen av opinionen i Expressen. Enligt tidnignen säger Per Nilsson på Demoskop: ”Det är fler i alliansen som vill rösta och som är mer säkra på att de kommer att rösta.”

Socialdemokraterna har tydligen en mycket större kampanjbudget för kyrkovalet än för EU-valet som istället i huvudsak ses som ett kampanjtest inför riksdagsvalet nästa år. Detta kan dock straffa sig. Om EU-valet uppfattas som ett misslyckande för socialdemokraterna kan detta vara en i raden av dåliga nyheter som stärker de borgerliga partiernas ställning i opinionen och demobilserar väljare som skulle kunna rösta på socialdemokraterna i riksdagsvalet.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

17 05 2009
Henrik Oscarsson

S hade gjort ett nio procentenheter bättre valresultat i 2004 års EUP-val om alla hade gått och röstat (se boken ”Europaval” som finns att ladda ned här):

http://www.pol.gu.se/file/Person/Oscarsson/Oscarsson%20%26%20Holmberg%20%282006%29%20Europaval.pdf

I vanliga riksdagsval är det dock en sanning med bäst före datum att socialdemokraterna och vänstern skulle gynnas systematiskt av ett högre valdeltagande. Läs det här inlägget:

http://www.henrikoscarsson.com/2008/12/hgt-valdeltagande-vem-vinner.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: