Aparta samband II

20 03 2009

I min tidigare blogg post visade jag ett samband från 1999 där människor som själva placerat sig till höger i politiken tenderade att gilla amerikaner mest (och andra västländer), medan personer som placerat sig till vänster i politiken tenderade att gilla länder i öst mer (speciellt Ryssland). Efter allmän begäran (nåja) så kommer en nedbrytning av sambandet mellan svarspersoners självplacering på vänster-högerskalan och vilka nationaliteter de gillar.

Allmänheten består i detta fall av Henrik (se kommentar till tidigare bloggpost). Han menar att en avtagande effekt från kalla krigets ideologiska polarisering borde avspeglas mellan generationer. De personer som tillhör en generation som huvudsakligen haft sin formativa socialiseringsperiod förlagd till efter murens fall borde i så fall uppvisa ett svagare samband mellan sin position på vänster-högerskalan och vilka nationaliteter de gillar än vad äldre generationer gör.

Svarspersonerna är indelade i tre generationer: förkrigsgenerationen (födda 1914-1940), kalla kriget-generationen (födda 1941-1974) och postmuren-generationen (födda 1975-1984). Den yngsta generationen har minst antal svarande (mellan 150-200 personer). Återigen är källan SOM-institutets undersökning från 1999.

nationaliteter-ii1

Mycket riktigt: sambandet mellan placering på vänster-högerskalan och ”gillande” om nationaliteter i öst och väst är svagare i postmuren-generationen. Men också ett nytt samband noteras. Att gilla österrikare knyts hårdare till en högerposition allt eftersom generationerna avlöser varandra. Är det rapporteringen om FPÖ som spökar eller något som var på tapeten 1999? Likaså skjuter sambandet mellan vänster-högerposition och synen på svenskar i höjden. Folk i postmuren-generationen som placerat sig till höger i politiken gillar svenskar mer än sina generationskamrater som uppfattar sig vara till vänster i politiken. Antalet svarande i denna generation är få, varför försiktighet är en dygd. Men måhända kan detta visa på en förändrad syn på vad svensk är för något (och kanske vad vänster-höger står för!).

Annonser

Åtgärder

Information

One response

24 03 2009
ATEIST

Här har du och Henrik hittat något riktigt intressant! Vore kul om frågan kunde återkomma i någon framtida SOM-undersökning flör att se hur trenden har utvecklats.

Från öst-väst konflikt till mångkultur-nationalism konflikt! Siar detta månne om att Sd har god jordmån bland högerväljare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: