Avdelningen för aparta samband

19 03 2009

Av någon anledning har jag studerat SOM institutets (Göteborgs universitet) undersökning från 1999. En av alla frågor som ställs är följande: ”Var skulle Du personligen placera följande nationaliteter på nedanstående skala?” Sedan presenteras en elvagradig skala som går från 0 (ogillar starkt) till 10 (gillar starkt). På den har svarspersonerna fått ange hur mycket de gillar tio nationaliteter. Jag roade mig med att kolla sambandet mellan vilka nationaliter svarspersonerna gillade och deras självplacering på vänster-högerskalan  (se diagram nedan).

Sambandsmåttet är Pearsons r där minus (–) visar att folk som är till vänster i politiken gillar en nationalitet mest, medan plus (+) visar att människor som är till höger i politiken gillar en nationalitet mest. Ju starkare samband, desto större skillnad mellan vad människor till vänster och till höger i politiken gillar nationaliteten ifråga.

Vad som framkommer är ett mönster som visar att människor som placerat sig själva till vänster är mer positiva till gamla öststater — speciellt Ryssland — medan människor till höger är mer positiva till länder i Väst — speciellt USA. Notera också att sambandet mellan självplacering på vänster-högerskalan och synen på fransmän (och ungrare) inte genererar några samband. Den förklaring till mönstret mellan vänster-högerposition och vilka nationaliteter som folk gillar –som jag så här i efterhand finner som troligast — är att det är kvardröjande inverkan från dagarna då öst stod för socialism och väst för kapitalism. Det som är förvånande är att mönstret uppkommer tio år efter Berlinmurens fall (och en kapitalistisk omvandling av de gamla öststaterna). Nu när ytterligare tio år har gått så infinner sig en stilla undran om det alltjämt finns ett sådant mönster mellan ideologisk självpositionering och vilka nationaliteter man gillar.nationaliteter

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

20 03 2009
Gregg

The data is especially interesting in light of Andrei Markovits’ book, Uncouth Nation: Why Europe Dislikes America. He doesn’t have a Scandi case, but claims that Scandi-land, on the whole, would be as equally hostile to the US as the standard ‘old’ West European cases that he considers. I’m pretty sure his analysis doesn’t include a standard L-R scale.

20 03 2009
Henrik Oscarsson

Hej Magnus!
Det stärker ju idén att kalla kriget etablerade en global ideologisk spänning som gav avtryck i nationella partisystem som det svenska. Det är en huvudförklaring till minskat valdeltagande i etablerade demokratier under 1990-talet att denna spänning försvann i samband med sovjetunionens upplösning och Berlinmurens fall. I så fall kan vi förvänta oss att sambandet mellan vänster-höger och gillande av nationaliteter sakta sakta blir svagare över tid. Nu finns det väl inga jämförbara mätningar från säg 1990. Vad du kan bjuda på är emellertid att kolla hur sambanden ser ut i olika generationer. Post 1990-generationer borde uppvisa ett klart lägre vh-samband än äldre generationer.

20 03 2009
Aparta samband II « Magnus Hagevi

[…] samband II 20 03 2009 I min tidigare blogg post visade jag ett samband från 1999 där människor som själva placerat sig till höger i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: