Nollstatslösning?

12 03 2009

I mitt husorgan Smålandsposten skriver Cecilia Uddén utrikeskrönikor om Mellanöstern (de finns inte på nätet). Torsdagen 12 mars skriver hon om möjliga lösningar i Mellanösternkonflikten bland annat med begreppet nollstatslösning. Jag citerar Uddén i krönikan:

”Nu när närmare en halv miljon israeliska bosättare finns utspridda på Västbanken blir det allt svårare att separera Västbanken från Israel. Flera palestinska debattörer lanserar istället en enstatslösning. ‘Vi ger upp drömmarna om en palestinsk stat om vi får bli medborgare i Israel, med samma rättigheter som israelerna’, lyder förslaget…

En enstatslösning är dock inte det minsta attraktiv för Israel — inom ett par decennier skulle Israel då upphöra som judisk stat — när antalet palestinier går om antalet israeler.  Det anses bland annat vara skräcken för en enstatslösning som gjort Tzipi Livni och Ehud Olmert till sådana ihärdiga förespråkare av en tvåstatslösning…

I förra veckan lanserades begreppet nollstatslösning. Det var den inflytelserike israeliske förra generalen Fiora Elland, som i en tidning förkastade logiken bakom en tvåstatslösning med ett par enkla konstateranden:

En tvåstatslösning förutsätter att ‘Palestina’ styrs av en regering som inte vill förinta Israel. Det är fel, det blir Hamas som tar över menar Eiland.

En tvåstatslösning föutsätter vidare att det går att flytta minst 100 000 judiska bosättare från Västbanken. Det skulle kosta 30 miljarder dollar… Det har inte Israel råd med, enligt Eiland.

Men framförallt, menar Eiland, så förutsätter en tvåstatslösning att palestiniernas högsta önskan verkligen är en egen stat, och det stämmer inte, säger den före detta generalen. Deras högsta önskan är nämligen att Israel upphör att existera. Det vill säga en NOLLSTATSLÖSNING, där området delas upp mellan Syrien, Jordanien och Egypten. ”

I krönikan gör Uddén själv gällande att många palestinier är så besvikna på Fatah, Hamas och andra palestinska ledare att de inte skulle sörja om den palestinska staten inte blev av. Samtigt skriver Uddén att det är få som tror på fred med Israel och hoppas att denna stat skall försvinna. Uddén konstaterar att en fredsuppgörelse är långt borta. Det är lätt att hålla med henne när ledande israeler och palestinier har sådana uppfattningar om sig själva och sina fiender som Uddén beskriver i sin krönika.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: