Religionssociologiska förklaringar

17 02 2009

Enligt tidningen Dagen har Gallup gjort en undersökning i 143 länder där de frågar hur stor roll religion spelar i deras liv.  Sverige — som länge ansetts ha världens mest sekulariserade befolkning — hamnar näst sist på listan över hur stor roll religion spelar i livet. Dagen rapporterar att endast 17 procent av de svenskar som deltog i undersökningen säger att religion spelar en stor roll i deras liv. Blott Estland samlar ännu förre som anser att religion spelar en stor roll i deras liv (14 procent).

I Dagen kommenterar även Grace Davie — brittisk professor i religionssociologi — undersökningen. Hon noterar att det bara är i riktigt fattiga länder utan välfärdssystem där 98-100 procent av de svarande i undersökningen uppgett att religion spelar en stor roll i deras liv.

”När du har ryggen mot väggen behöver du något resolut. Det är därför religionen växer så mycket i exempelvis Afrika söder om Sahara, där det inte finns någon välfärd, där ekonomin är en katastrof och politiken är korrumperad”, säger Davie enligt Dagen. När länder där en så extremt stor andel av befolkningen anser att religionen spelar en stor roll i deras liv listas upp är det lätt att hålla med Davie: Egypten, Bangladesh, Sri Lanka, Indonesien, Kongo, Sierra Leone, Malawi…

Men sedan anger Davie ungefär samma förklaring till varför svenska befolkningen ter sig så sekulariserad. Platser där religionen inte spelar en stor roll skall vara länder med hög levnadsstandard. Men i så fall förbryllar tio-i-botten-listan: Estland, Sverige, Danmark, Norge, Tjeckien, Azerbadjan, Hong Kong, Japan, Frankrike, Mongoliet och Vitryssland. Det verkar snarare vara huller om buller vad gäller hög levnadsstandard i länder där befolkningen utmärks av att religion spelar liten roll för dem.

Det verkar som religionssociologen Davie har en bra förklaring till extremt omfattande betydelse av religion, men inte någon bra förklaring på extremt sekulariserad befolkning.


Åtgärder

Information

2 responses

19 02 2009
Nina

Det verkar vara ett lite för enkelt sätt att förklara varför vissa länder är mer religiösa än andra. Självklart spelar ekonomisk standard och levnadsstandard, men det vore ett misstag att inte räkna med kultur och politisk historia. Kanske har de mest religiösa länderna lite mer gemensamt än fattigdom och låg levnadsstandard. Religion är ju, och har alltid varit, ett mycket komplext begrepp och jag tror inte man kan hitta några enkla generaliseringar.

20 02 2009
Anders Gustafsson

Intressant. Hade faktiskt inte sett detta. Jag citerar dig i min blogg och efterlyser tänkbara förklaringar. Har du någon teori?

Nej, egentligen inte. Det går säkert att hitta enskilda förklaringar, men någon stor enhetligt ”detta kan förklara tendensen” finns nog inte. Den teori tradition som Davie diskuterar utifrån brukar kallas för moderniseringsteori. Utmanaren till denna utgår från rational choice och menar att Europa är undantaget med stor sekularisering. Denna sekularisering skulle då bero på att statskyrkor och dominerande katolska eller ortodoxa kyrkor i respektive samhälle uppnåt monopolställning. Monopol tillfredsställer enligt denna teori aldrig efterfrågan. Därav sekularisering. Inte heller denna teori kan dock förklara Mongoliet, Japan, Azerbadjan och Hong Kong. Här finns således utrymme för religionssociologiska innovationer! MH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: