Kärnkraft på väg att bli en vänster-högerfråga

5 02 2009

I början av 1970-talet var alla riksdagspartier för kärnkraft. Men oron för den nya energiproduktionen växte. I Sverige lämnade en riksdagsledamot i centerpartiet — Birgitta Hambraeus — in en motion som var kritisk mot kärnkraft 1973. Genom opinionsbildning fick hon centerpartiet att vända och bli kärnkraftsmotståndare. Därmed fanns ett borgerligt parti som var kritiskt mot kärnkraft, något som verkat hämmande för borgerlig enighet. Mitt intryck är att det i andra länder ofta är partier på vänsterkanten som är motståndare till kärnkraft.

I svensk politik är vänsterpartiet och miljöpartiet alltjämt starka motståndare till kärnkraft. Kristdemokraterna — ett annat parti med kärnkraftsmotstånd i bagaget — har sedan tidigare gjort klart att de nu för tiden är positiva till att bygga nya kärnkraftsverk. Idag blev det klart att centerpartiet — trots sitt förflutna som kärnkraftsmotståndets banérförare — är villiga att bygga nya kärnkraftsverk (se DN och SvD). Det är då möjligt att kärnkraften kan ha gått från att vara en fråga som klöv den traditionella vänster-högerdimensionen mitt itu till att bli en av alla vänster-högerfrågor.

De partier som kan få problem med den nya situationen är centerpartiet och socialdemokraterna. Centerpartiet måste övertyga kärnkraftsmotståndare som alltjämt sympatiserar med partiet om den nya politiken. När det gäller skillnaden mellan vänster och höger i kärnkraftsfrågan tycks den i allt större utsträckning gå tvärsigenom socialdemokraterna. Vill socialdemokraterna göra allvar med att presentera ett enhetligt regeringsalternativ till den borgerliga alliansen så gäller det att leverera förslag som alla de tre rödgröna partierna kan ställa upp på. Frågan är om socialdemokraterna kan få med sig miljöpartiet och vänsterpartiet på något annat än en fortsatt avveckling av kärnkraften.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: