Mörka Småland har blivit rött

29 12 2008

roda-sverigeSverige är politiskt delat. Den lilla kartan intill visar med blå färg i vilka valkretsar som den borgerliga alliansen fick fler röster än det rödgröna blocket. Det är i de folkrika delarna av Sverige som de borgerliga partierna vann, medan det rödgröna blocket vann i resten av landet (markerat med rött). Småland har till största del varit en del av det borgerliga väljarunderlaget. Men genom att specialstudera data från SCB:s partisympatiundersökning finns klara indikatorer på att opinionen i Småland förändrats i det rödgröna blockets favör. Nedan redovisas opinionsläget i Småland från 2006, 2007 och 2008. Resultatet bygger på en summering av SCB:s partisympatimätningar från respektive år.

valjaropinion-i-smaland1

Det som bör noteras är att styrkeförhållandena mellan de politiska blocken förändrats. År 2006 uppmätte SCB en övervikt för det rödgröna blocket på två procentenheter. År 2007 har denna övervikt ökat till 12 procentenheter och år 2008 15 procentenheter. Förvisso är det i nivå med resten av landet, men detta är i ett område där de borgerliga partierna brukar ha sina styrkepositioner.

Vad är det som har hänt? Samtliga borgerliga partier har backat i den småländska opinionen. Något uppseendeväckande är att både centerpartiet och kristdemokraterna tappat dubbelt så många väljare som moderaterna, trots att centerpartiet och kristdemokraterna tillsammans inte når upp i moderaternas väljarstöd. I det rödgröna blocket är det framförallt socialdemokraterna som gått framåt. Från 42 procent år 2006 till 47 procent år 2008.

Någon kanske invänder att detta kan vara intressant, men att det skedde en vändning i opinionen under 2008 som var till den borgerliga alliansens favör. I så fall är uppgifterna från 2008 historia. Förvisso skedde det en vändning som även slagit igenom i Småland. I SCB:s majmätning från 2008 var skillnaden mellan blocken 18 procentenheter till det rödgröna blockets favör, något som minskade till 13 procentenheter i novembermätning sammar år. Skillnaden mellan blocken i Småland är lika stor i riket i övrigt. Utifrån dessa data är Småland inte längre en borgerlig väljarbas.

Men Småland är inte ett enhetligt kulturellt fenomen, vilket har politisk betydelse. Det finns centrala olikheter mellan de tre smålandslänen Jönköping, Kronoberg och Kalmar. Deras respektive länsbokstäver (F,G och H) kan även användas för att beteckna en av dessa skillnader. Jönköpings län är F som i frikyrkligt, Kronobergs län är G som i gammalkyrkligt och Kalmar län är H som i högkyrkligt. I Kronoberg och Kalmar län är Svenska kyrkan stark, medan frikyrkorna är påtagligt frånvarande. Runt förra sekelskiftet var det från det upplysta och liberala Jönköpings län som väckelserörelsen sände ut missionärer till det mörka Småland i framförallt Kronoberg. Där härskade statskyrkoprästerna och konservatismen. De utsända missionärerna lyckades inte helt, utan alltjämt går en kyrklig gräns som i stort sett sammanfallet med länsgränsen. När man passerar orter som Rydaholm och Lammhult där frikyrkorna är starka är de till stor del frånvarande i Kronoberg. Det finns därför anledning att jämföra väljaropinionen i det frikyrkliga Jönköpings län med motsvarande opinion i Kronoberg/Kalmar län.

valjaropinion-i-f-och-gh

Skillnaden mellan de politiska blocken är betydligt lägre i Jönköpings län (4 procentenheter i det rödgröna blockets favör) jämfört med det övriga Småland (25 procentenheter). Bakom denna skillnad ligger kristdemokraterna, ett parti som är starkt förknippat med frikyrklighet. Kristdemokraterna samlar 14 procent av väljarsympatierna i Jönköpings län, men endast 3 procent i övriga Småland. Socialdemokraterna samlar 41 procent av väljarsympatierna i Jönköpings län och hela 52 procent i övriga Småland. Notera att kristdemokraternas högre stöd i Jönköpings län motsvara socialdemokraternas lägre stöd (11 procenteneter). Kristdemokraternas styrka i Jönköpings län påverkar direkt balansen mellan blocken.  Stödet för socialdemokraterna tycks vara starkast i Kalmar län, men även i Kronoberg är det betydande. Det en gång mörka Småland har blivit rött.

Det är också värt att notera att kristdemokraterna är långt ifrån att åka ur riksdagen vid nästa riksdagsval. Även om de inte skulle klara 4-procentsspärren så klarar de galant 12-procentspärren för valkretsar i Jönköpings län. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tyck därmed sitta på ett säkert riksdagsmandat.

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

29 12 2008
Stepan

Ständigt detta Jönköpings län. Bäst i allt, utom att dricka sprit.

3 01 2009
vänstra stranden

Intressant analys. Finns det ett samband med småföretagarnas besvikelse på regeringen?/VS

Inte vad jag vet. Till skillnaden mellan F-länet och G/H-länen hör att småföretagandet är starkt där frikyrkligheten är stark (Jönköpings län), medan den är svagare i resten av Småland. MH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: