Väljaropinionen efter krisens intåg i Göteborg

15 12 2008

För mig är det förvånande att opinionsstödet för regeringspartierna — mest moderaterna — synes öka när ekonomin går in i en lågkonkunktur. Den statsvetenskapliga erfarenheten är istället att regeringspartier tenderar att tappa i stöd, speciellt om samhällsekonomin går knackigt. Så kan det förstås fortfarande vara, men att andra saker påverkar också opinionen. En sådan skulle vara regeringsfrågan där de nuvarande regeringspartierna alltjämt uppfattas ha stor enighet, medan oppositionen ännu så länge mest talat om det rödgröna regeringsalternativet. Många väljare kan utifrån detta uppfatta den sittande regeringen som mer positivt än alternativet. En annan möjlig faktor kan vara att konsekvenserna av lågkonjunkturen ännu inte nått fram till väljarna. När många är arbetslösa eller känner dem som är det kommer regeringspartierna att tappa än mer stöd.

En del tycks mena att stödet för regeringspartierna till vissa delar baseras på opinionen i storstäder som ännu inte fått känna av den ekonomiska krisen. När krisen kommer dit kommer opinionsproblemen för den borgerliga alliansen att öka, inte att minska, är tanken.

En storstad dit krisen tycks ha nått är Göteborg. Framförallt stavas den göteborgska krisen Volvo. Där borde — enligt tanken på krisen spridning till storstäder — opinionsstödet för regeringspartierna försvagas. SCB:s senaste partisympatiundersökning har ett så stort urval att det är meningsfullt att bryta ned det för att enbart studera väljaropinionen i Göteborgs stad (vi får då 243 svarspersoner). Det visar sig då att den borgerliga alliansens stöd ökar medan stödet för det rödgröna blocket minskar. I SCB:s majmätning i Göteborg var skillnaden mellan de politiska blocken 14 procentenheter i de rödgrönas favör. Efter Volvos kris toppat nyheterna och fått direkta konsekvenser för flera göteborgare har skillnaden mellan blocken minskat med 6 procentenheter.

Utifrån detta resultat har alltså inte krisens intåg i en av rikets storstäder förminskat den borgerliga alliansens opinionsmässiga återhämtning. Det skall bli intressant att se vad som händer med opinionen när krisen fått härja ett tag.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: