Religionsröstning i det amerikanska presidentvalet

3 12 2008

De amerikanska väljarnas religiositet inverkar på vilken presidentkandidat de röstar på. I ett land där ungefär hälften av väljarna uppger sig besöka religiösa möten så regelbundet som en gång i månaden har en sådan omständighet stor betydelse.  En huvudtanke med att kristna högern formerades i USA var att få vita evangelikaler — teologiskt konservativa protestanter — att rösta på republikanska presidentkandidater. Detta har till stor del lyckats och speciellt Bush har associerats med kristna högern. I presidentvalet 2004 fanns det klara tecken på att republikanerna mer och mer kom att uppfattas som partiet för aktiva kristna, något som skulle göra det svårt för demokratiska kandidater att hävda sig.

För republikanernas John McCain har det varit svårt att mobilisera kristna högern för sin sak. Han har tidigare motsatt sig kristna högerns inblandning i det republikanska partiet.  Valet av Sarah Palin var ett försök att blidka kristna högern. Men inför årets presidentval vinnlade sig också demokraternas huvudkandidater — Barack Obama och Hillary Clinton — båda om att associera sin politik till tro.  Enligt en preliminär analys från Pew Research Center tycks detta ha gett utdelning i så motto att Obama tenderade att få fler röster från de flesta religiösa orienteringar, men speciellt från dem som gick mest frekvent i kyrkan.

Jämfört med Kerrys kandidatur 2004 ökade Obama röstandelen bland protestanter från 40 procent till 45 procent. Bland dessa tycks ökningen vara störst bland icke-vita protestanter, men även bland vita evangelikaler — den grupp som kristna högern försöker mobilisera till förmån för republikanerna — ökade andelen som röstade demokratiskt (från 21 procent till 26 procent). Den grupp som den demokratiske presidentkandidaten inte fick ökat stöd ifrån var mainline protestanterna (som till stor del består av amerikanska varianter av europeiska statskyrkor), även om stödet för Obama ändå är 44 procent i denna grupp.

Med tanke på att den demokratiska presidentkandidaten 2004 var katolik uppvisar katolska väljare en intressant förändring. Stödet för Obama 2008 var större än för Kerry 2004 bland katolska väljare (+7 procentenheter). Den största förändringen tycks vara bland icke-vita katoliker (+14 procentenheter), men även bland vita katoliker ökade stödet för den demokratiska kandidaten (+4 procentenheter).

Trots att Obama gärna relaterade sin politik till religion fick han ett starkts stöd från konfessionslösa (75 procent), vilket också är en ökning jämfört med Kerry (67 procent), men framförallt jämfört med Al Gore, demokraternas presidentkandidat från 2000 (61 procent). Denna grupp är dock ganska liten och utgör blott 12 procent av de amerikanska väljarna, men tendensen är att den ökar.

Eftersom inte bara republikaner utan även demokrater kan vinna röster på att relatera sin politik religion tycks som om kampen om de kristna väljarna går vidare i USA.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: