Dags för kommunala nyval?

26 11 2008

Krönika i Smålandsposten från maj 2007

När valkampanjen är slut och väljarna sagt sitt är det många som tycker att det är dags för de valda politikerna att ta över. Fast ibland inträder samarbetsproblem och inga partier kan bilda en majoritet som tar över. När något sådant inträffar i riksdagen finns det möjlighet att utlysa nyval och väljarna får ännu en gång gå och rösta för att om möjligt lösa den politiska krisen.

 

Men om en motsvarande kris skulle inträffa i de svenska kommunerna finns inte någon möjlighet till nyval. Istället är tanken att kommunpolitikerna skall arbeta fram en lösning och först fyra år senare möta väljarna.

 

Men resultatet av att de kommunala politikerna skall lösa sina problem utan nyval kan bli en överraskning för väljarna. De kan ha röstat på sitt parti i förhoppningen att det skulle resultera i en borgerlig majoritet eller en vänstermajoritet. Men så kanske ett lokalt parti kommer in i fullmäktige eller ett rasistiskt parti och inget av de två blocken får majoritet. Detta kan innebära problem om inget av de politiska blocken vill samarbeta med nykomlingen. En lösning kan då vara en majoritet bestående av partier från de olika blocken. Men då kan väljare känna sig svikna eftersom det parti de röstade på kanske helt plötsligt samarbetar med det parti som de ville ha bort från makten. Detta är ett demokratiskt problem.

 

Därför skulle det kanske vara möjligt för politikerna att lyssna på väljarna genom att utlysa nyval. Nyvalet i sig skulle kunna ge en ny majoritet, men det skulle även kunna undersöka stödet bland väljarna åt ett okonventionellt majoritetsstyre. Fast risken finns också att ett nyval inte löser något utan exakt samma problem uppstår igen.

 

För några år sedan skickade jag ut en enkät till ett representativt urval av svenska kommunpolitiker. Som vanligt gick åsikterna isär mellan borgerliga och socialistiska partier i frågan om riksdag och kommun skulle hålla val på samma dag eller inte. Men när jag frågade om möjligheten att genomföra nyval på kommunal nivå fick förslaget oväntat stort stöd. Hela 75 procent av kommunpolitikerna svarade att införa möjlighet till kommunala nyval var mycket eller ganska bra. I alla de stora partierna var de för förslaget fler än de som var emot.

Kanske har de allt krångligare situationerna som uppstår efter valdagen i olika fullmäktige skyndat på processen, för nu diskuteras återigen förslaget om att införa möjligheten till kommunala nyval. Och visst finns det skäl för att väljarna skall få ha ett ord med i laget.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: