Rörliga väljare strömmar högerut, men inte bara

31 10 2008

I Dagens Nyheter redovisar opinionsföretaget Synovate en historisk förändring av väljaropinionen. Aldrig tidigare har ett parti tappat drygt 6 procentenheter av sitt opionsstöd mellan två mätningar inom loppet av en månad.  Det understryker ännu en gång att väljarrörligheten är betydligt högre än vad som varit vanligt i tidigare analyser av väljarbeteende. Det är rimligt att vara försiktig i uttalanden utifrån enstaka mätningar.  Men risken att Synovate totalt misslyckats med att få ett representativt urval i denna mätning är (med tanke på den stora opinionsförändringen) sannolikt ytterst, ytterst liten.

Frågan inställer sig varför socialdemokraterna tycks förlora väljarstöd just nu. I en tidigare blogg har jag noterat att såväl det rödgröna blockets samarbetsproblem som den internationella finanskrisen kan förändra opinionsläget till den borgerliga alliansens fördel. Det verkar nu som om så har blivit fallet.

För det första har socialdemokraterna problem med att ordna det rödgröna blocket till ett trovärdigt regeringsalternativ. I val efter val har socialdemokraterna själva gått i bräschen för att få väljarna att förstå vikten av ett trovärdigt regeringsalternativ. Oenighet och brist på sammanhållet alternativ har effektivt bekämpats och socialdemokraterna har därigenom vunnit röster. När de nu själva står inför samma problem — oenighet mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet — har de själva krattat i manegen för väljarnas flykt från partiets röda fanor.

För det andra har många länder mycket stora problem med den internationella finanskrisen. Även svensk ekonomi har fått känna på finanskrisen och dessutom en starkt eskalerande lågkonkunktur. Men det är möjligt att dessa problem uppfattas relativt och att de då uppfattas som större utomlands medan svensk ekonomi kommer undan något sånär lindrigt. Detta kan också ge ett ökat stöd för regeringspartierna.

Det som är intressant i ett flerpartisystem är att det är svårt att lista ut hur opinionen förändras när ett parti får problem. Ofta riskerar analyserna hamna i ett tvåpartisystemtänkande där det ena partiets förlust självklart går över blockgränsen. Så behöver inte alls vara fallet. När ett parti får problem med att behålla väljarna finns det en uppsättning möjliga partier som kan inkassera ett ökat opinionsstöd. Så verkar även nu ha blivit fallet. Miljöpartiet och vänsterpartiet har från olika håll i socialdemokraterna fått en ”ok-stämpel” och nämnts som del av en rödgrön regering. Därmed har socialdemokraterna också minskat barriären för vänsterväljare att gå till något av dessa partier. Detta kan vara en förklaring till att miljöpartiet och vänsterpartiet går framåt. Det kan också vara intressant att vänsterpartiet sannolikt uppfattas som den enda uthålliga kritikern till ett kapitalistiskt system, något som kan ha fått vatten på kvarnen i samband med finanskrisen.

Till sist noteras återigen att kristdemokraternas opinionsstöd är neråt tre procent. De borgerliga partistrategerna börjar nu sannolikt kalkylera med risken att stödröstning på kristdemokraterna inte kommer att hjälpa dem över fyraprocentsspärren i samband med valet 2010 . Frågan om ett mer organiserat partisamarbete inför riksdagsvalet 2010 ökar därför i aktualitet. En gemensam partibeteckning är då ett möjligt alternativ för dem som vill förhindra ”bortslängda röster” (se tidigare blogg).


Åtgärder

Information

One response

21 02 2009
Ännu fler satsar på borgerlig valseger 2010 « Magnus Hagevi

[…] alliansen som valvinnare. Möjliga orsaker till opinionsförändringen har jag berört här, här och här. Det pågår en diskussion i vad mån vadslagning är en god indikator på väljaropinion […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: