Offentliga sektorns skyltfönster

3 09 2008

Krönika i Smålandsposten strax efter första maj 2008

 

Vårt äldsta barn fyllde häromveckan tre år. För den som får ett barn öppnas plötsligt en hel ny värld av omvårdnad. Till skillnad från mycket annat i den offentliga sektorn verkar det som om ingenting av besparingar och nedskärningar har drabbat den del som rör barn. Jag kan ha fel, men mitt intryck är att det finns enormt mycket förmåner för föräldrar och att dessa fungerar mycket väl. Helt kort kan familjepolitiken beskrivas som ett skyltfönster för offentliga sektorn.

 

Det börjar redan när barnet väntas. Jag följde med min fru och fick för första gången möta personal på sjukhuset som inte var stressad och smygsneglade på klockan. Istället hade mödravården gott om tid för att informera och prata om sådant vi undrade över. Sedan fanns det återkommande träffar, undersökningar och gratis föräldrautbildning.

 

När barnet väl är fött finns barnbidrag och omsorgen på barnavårdscentralen och dess fantastiska personal med sjuksköterskor och läkare. Snart fortsätter omvårdnaden med gratis tandvård. Till detta kommer föräldraförsäkringen som innebär att någon av föräldrarna kan vara hemma ett helt år med barnet och behålla nästan hela lönen. Detta behöver inte stanna vid ett år utan man har rätt till ytterligare föräldraledighet, men då utan den oerhört förmånliga ekonomiska ersättningen. För den som kan finns det även möjlighet att inte ta ut hela föräldraförsäkringen på en gång, vilket innebär att föräldraledigheten kan sträckas ut flera år. Mest överraskande är när försäkringskassan ringer hem och påminner om att man riskerar förlora förmåner om man inte bevakar sin sjukpenninggrundande inkomst. Tala om service.

 

När båda föräldrarna vill arbeta finns det möjlighet till en dagisplats. Den kompetenta dagispersonalen tar inte bara hand om ditt och andras barn och gör det möjligt för dem att leka med varandra. Engagerade förskollärare hittar även på utflykter och lärorika äventyr för barnen. Och det finns många förskolor att välja mellan. Vårt dagis kallas för Skattkammaren och det verkar vara mycket uppskattat av alla brukare. Det drivs av några i personalen genom en ekonomisk förening. För mig som statsvetare är det lite roligt att höra hur föräldrar med olika politisk preferens beskriver denna en gång så kontroversiella ägarform av dagis. Personer till vänster i politiken brukar kalla det för personalkooperativ. Föräldrar som befinner sig till höger i politiken kallar det för ett privatägt dagis.

 

Någon kanske invänder och säger att det är barnen som omvårdnaden primärt riktar sig till, inte föräldrarna. Mitt svar på denna invändning är att barnen är alltid föräldrarnas ansvar. All hjälp i detta ansvar som riktas till barnen är stöd till och avlastning för föräldrarna. I detta verkar offentliga sektorn fungera fint.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: