Gör som jag säger, inte som jag gör

15 07 2008

Ett av de stora massmediala utspelen i Almedalen i år var socialdemokraternas och miljöpartiets löfte att inte samarbeta med sverigedemokraterna. Till detta fogades ett krav på allianspartierna att göra samma utfästelse. Förvisso var det säkert enbart tänkt att utspelet skulle verka bra i massmedia. Men det kan ge bekymmer för fler än de borgerliga partierna.

Veckan efter att löftet och kravet om sverigedemokraterna utdelats kan vi läsa i Dagens Nyheter att socialdemokraterna i skånska Kävlinge med hjälp av sverigedemokraterna gjort flera ändringar i kommunens budget. Kan det vara rekord i vallöftesbrott? Så snart efter det givets, ett par år innan valet. Kanske inte, för det var ju några veckor innan s/mp-löftet gavs som uppgörelserna ägde rum.

Det hela visar dock på den stora svårigheten att hålla detta löfte. Istället för att tvinga de borgerliga partierna i brygga kan s/mp utspelet istället ge dem själva problem. Utformningen av löftet/kravet från s/mp innebär antagligen att de nuvarande riksdagspartierna kommer att framstå i ganska tafflig dager. De kommer själva att se till att det blir så genom att till varandra framföra diverse anklagelser om olika sd-samarbeten och svikna löften. Dock innebär det att dessa båda partier givit sveridemokraterna ytterligare plats på den politiska arenan.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: