Misslyckad tankesmedja

27 06 2008

Efter att ha funderat över att de politiska tankesmedjorna är på frammarsch kan det vara värt att notera att det även finns misslyckade tankesmedjor. En sådan är den kristdemokratiska tankesmedjan Civitas som till sist blev en sällan besökt blogg. Den 4 juni i år gör direktor Lars F Eklund ett sista och för honom typiskt meddelande där han konstaterar följande:

Fabula acta est

Många är nog de, som under en tid gjort bedömningen att Civitas i realiteten inte längre existerar. Jag kan bara säga, att jag sedan ett tag definitivt delar den bedömningen. Så jag tackar nu för mig, och för den tid som varit.

Klart slut

LFE

Varför misslyckade Civitas? Det står klart att en satsning på en tankesmedja också måste innebära en ekonomisk satsning. Men satsningen måste också kännas angelägen för den som skall stå för fiolerna. Det är tveksamt om den ordinarie svenske kristdemokraten har känt något större engagemang för de frågor som Civitas tagit upp. Det är än mer tveksamt om Civitas klara koppling till katolsk sociallära är något som engagerat de svenska kristdemokraterna. De skribenter som till sist var aktiva på Civitas är lite främmande fåglar i den svenska ”frikyrkliga” kristdemokratin. Civitas skribenter verkar mer hemma i den internationella kristdemokratiska traditionen som är starkt influerad av katolicism. Men den kristdemokratiska versionen av katolsk sociallära verkar alltjämt vara ganska ytlig och påklistrad i det svenska kristdemokratiska partiet. Med dessa skillnader mellan tankesmedjans verksamhet och finansiär är det inte konstigt att den förra gått i graven. Framtiden får visa vad som händer med den sistnämnda (d v s kd).
Annonser

Åtgärder

Information

One response

29 06 2008
Mattias

Problemet var väl att det inte fanns någon riktig extern finansiär. Civitas hade ambitionen att vara fristående i förhållande till kristdemokraterna. Pengar ficka man i och för sig från partiet, men då i samband med olika projekt.

”Fristående” är nog ett annat ord för det jag skrev om i bloggen. Det är knappast överraskande att en tankesmedja med så svag förankring som Civitas också går under. MH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: