Tankesmedjor och politikens professionalisering

25 06 2008

I och med sommarens nyhetstorka blir nyhetsprogramment på TV mer intressanta i vissa avseenden. För att fylla ut sändningstiden är redaktionerna tvungna att själva leta upp nyheter, något som annars ter sig ganska ovantligt.

SVT:s Rapport har därför återigen tagit upp ett intressant ämne: de politiska tankesmedjorna. Måhända är de inspirerade av tidskriften Axess som haft ett temanummer om tankesmedjor (Rapport har även samma rubrik: tankesmedjorna tar över).

Av de tio politiska tankesmedjor som Rapport listar tillhör sju näringslivet eller det borgerliga lägret, medan tre kan associeras med det rödgröna blocket. Även om SVT:s rapportering av tankesmedjornas finansiering är bristfällig (svårigheten att få korrekta uppgifter från tankesmedjor uppmärksammas i Axess) är det sannolikt en ekonomisk övervikt för tankesmedjor som är närstående borgerlig politik. Även om organisationer som LO kanske också behövde beaktas i dessa sammanhang så framtstår alltså tankesmedjornas intåg på arenan som något som är till borgerlig favör.

Fenomenet tankesmedjor är också ett tecken på politikens ökade professionalisering. De personer som arbetar fram policyförslag är anställda i organisationer som själva väljer insyn, medarbetare och tillvägagångsmetoder. De kan inte ställas till ansvar på samma sätt som politiker som efter en miserabel mandatperiod ställs ansikte mot ansikte med väljarna.

För en del personer kan tankesmedjor även vara en alternativ karriärväg in i politiken, eller ett sätt att hålla sig kvar i politiken när någon attraktiv position inte finns tillgänglig. Detta gynnar förekomsten av professionella politiker som har politiken som yrke. Bristen på insyn och att ledningen av tankesmedjorna sannolikt rekryterar förmågor som de redan känner till leder i sig till en brist på nytt blod i politiken. Politikerna kan därmed bli en allt mer sluten grupp som i allt större utsträckning kan uppfattas som en politisk klass.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: